Kniha Vyživující tradice

 

Aktuálně, 2015

PŘIPRAVUJEME K VYDÁNÍ  KNIHU VYŽIVUJÍCÍ TRADICE

Milí přátelé Vyživujících tradic, neboli NT (Nourishing Traditions),

 velice mě těší Váš zájem o knihu Vyživující tradice, který  se projevil jak v žádostech o zprávu, až bude kniha na skladě, tak v příznivých ohlasech na tyto stránky obecne.

Mela bych pro Vas  aktualni zpravu ke knize k dnesnimu dni 10. unora 2015. Je, co se tyce prekladu a editorske prace, zcela hotova, je opatrena predmluvou k ceskemu vydani od pani MUDr. L. Elekove  a tez predmluvou od nas, tedy od vydavatele. Pani Sally Fallon nam ji tedy radeji jeste jednou pozehnala, byla velice nadsena, kdyz ji videla v pdf. (amazed and thrilled) a tesi se, az odkaz, kde se da koupit v ceskem vydani, da pysne na svou facebookovou stranku.

 Stale jsme jeste nemeli cas vybrat si z nabidek nejlepsi tiskarskou spolecnost k jejimu vytisteni, vyhledove i k dlouhodobejsi spolupraci. Jeste chvili budu i davat dohromady kapital k investici v podobe nakupuvetsiho mnozstvi vytistenych knih. Manzel si totiz nechal sit krasne nove sedlo…na statku byvaji hold nekdy jine priority.

 Jisté však je, že kniha vyjde.  Do té doby zkuste prostudovat aspon vše pod štítkem Z knihy Vyživující tradice, nebo vše, co Vás zajímá. Ja zas budu pridavat tu a tam zpravy o vyzkousenych receptech.  Věra

Sally Fallonová, M. G. Enigová, PhD.: VYŽIVUJÍCÍ TRADICE: Kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory stravy

Vyjde: pravděpodobně jaro/léto 2013

Objednat je možno v eshopu kosimesnadno.cz



Nakladatelství: SRP (Statky, rody, pastviny)

Formát: A4

Přibližný počet stran: 700

Pravděpodobná cena: 570,-

Obal: matné lamino

 „Je jasné, že je něco hodně špatně, i když se Američané,  co se týče stravy, dosud svědomitě řídili ortodoxními radami. Berou vážně fyzický pohyb, mnozí přestali kouřit, zvýšila se spotřeba čerstvé zeleniny, mnozí snížili příjem soli, dost velká část Ameriky omezila červené maso a živočišné tuky. Jenže žádné z těchto opatření neudělalo díru do statistik ohledně výskytu degenerativních onemocnění. Kupujeme si potraviny se štítky, na nichž stojí, že jsou nízkotučné, bez cholesterolu, se sníženým obsahem sodíku, a s tím, že jsou pro nás dobré. Proč jsme tedy tak nemocní?

     Výchozí premisí této knihy je, že rady diktátorů stravy – to, co nám říkají a, co je stejně tak důležité, co nám neříkají – jsou mylné. Ne na 100 procent mylné. V jejich vyjádřeních je kus pravdy, dost velký kus na to, aby jim dodával na důvěryhodnosti, ale ne dost velký kus na to, aby nás uchránil od útrap chronických onemocnění…

Kuchař, dodavatel jídla a rodiče malých dětí si už nemohou dovolit být svádění na scestí tím, co prochází jako moudrá výživa populárním tiskem, zvláště když tolik ortodoxních rad – zveličených,  zjednodušených a překroucených propagací průmyslově zpracovaných potravin  – je částečně nebo zcela mylných. Naléháme na vás, abyste drželi krok s výzkumem vedeným nezávislými badateli a holistickými doktory především proto, že vrhá světlo na vyživující tradice našich předků.

Ukázky z recenzí k prvnímu vydání: 

Musím doporučit… Vyživující tradice od Sally Fallonové. První kapitola míří tak přesně do černého, že se trochu stydím za přebírání jejich myšlenek. To, na co poukazuje, je, že nezávislí výrobci potravin – jako jsou lidé, kteří nám dávají maso, drubeží, vejce a máslo – si nasazují nejnižší marži v průmyslu. Lidé, kteří produkují “junk food” …mají neuvěřitelný profit z investovaného kapitálu, protože vyrábějí s nízkými náklady a mají velmi vysoký zisk.

                                 Robert C. Atkins, MD

                             Autor knihy Atkinsova nová revoluce ve stravování

Vyživující tradice… jsou víc než kuchařkou – je to výchova, která vás přivede k “vaření s pýchou”, poněvadž budete vědět, že své rodině dáváte správnou stravu na celý život stráveném v dobrém zdraví a elánu. Teď je to skutečná “radost z vaření”!

                                      William Campbell Douglass, MD

                                      Autor knihy Mléko

Vyživující tradice…jsou dílem génia…bohatě encyklopedické… Utíkejte, nechoďte k nejbližšímu telefonu a objednejte si  Vyživující tradice.

                                    Clara Felix

                                    Autorka Dopis Felixové

Tato kuchařka je unikátní…hází rukavici na výzvu “diktátorům stravy”.

                                                 Beatrice Trum Hunter

                                                Autorka Spotřebitelé, bděte!

Jako přesvědčený vegetarián, jimž jsem 25 let, jsem otevřel knihu Sally Fallonové, kde byla spousta receptů s masem, a okamžitě ji zase zavřel. Jenže pak jsem si uvědomil, že na ní musí být něco víc než jen to. Je v ní… byl jsem překvapen bohatstvím informací, které mi pomohly (dokonce coby vegetariánovi) lépe vybírat potraviny a ty potraviny, co jsem si vybral, upravit tak, abych z nich získal maximum výživy.

Peter Hinderberger, MD, bývalý prezident Asociace lékařů  se specializací na antropologickou medicínu

Počítal jsem s tím, že to bude jen otázka času, než si lidé uvědomí, že nízkotučná a nízkocholesterolová strava je velmi přeceňována svými zdravotními účinky. A nyní tu máme autorku kuchařky, která píše o jídle a je si vědoma politicky korektních dezinformací o výživě a jež má znalosti a zároveň i odvahu zpochybnit domněnky, kterými tyto mylné informace jsou.

                                       Gene Logson

                                      Autor Vzpurného hospodáře

Tato nedostižná kuchařka ve svém úvodu vyváženě, objektivně, zevrubně, a přesto srozumitelně  přibližuje v jednotlivých kapitolách všechny složky lidské výživy (tuky, cukry, minerály, vitamíny, bílkoviny, enzymy apod.) Na konci tohoto na informace bohatého úvodu nechybí patřičný seznam odkazů na všechny zdroje vědeckých textů, studií a pramenů, odkud autorky čerpají. Tyto spíš jen potvrzují poznatky legendárního amerického zubaře dr. Westona A. Pricea, které ukázaly dokonce transgenerační (pozitivní či negativní) dopad tradiční a moderní stravy na zdraví lidí. Tento „Charles Darwin“ výživy provedl ve 20. letech 20. století unikátní výzkumy. Přes deset let cestoval do izolovaných částí zeměkoule, aby studoval zdraví populací nedotčených západní civilizací. Zjistil nejen to, že podmínky, které vedou k zubnímu kazu, vedou i k nemocem, ale že i geny ke svému optimálnímu projevu potřebuji správnou stravu  – pro oba rodiče před početím dítěte. Dr. Price zjistil, že strava přírodních izolovaných skupin, ať už šlo o Eskymáky, Masaje v Africe či švýcarské horaly, kteří měli krásné zdravé rovné zuby bez kazů a netrpěli civilizačními chorobami, sice byla závislá na jednotlivých místních podmínkách, jedno však přece jen (kromě toho, že nebyla průmyslově zpracována a chyběla jí bílá mouka a cukr) měla společného. Obsahovala 10x více v tucích rozpustných vitamínů A, D a faktor X (Priceův faktor, později nazvaný vitamín K2), které jsou obsažené v těch potravinách, které odborníci na výživu považují v principu za nezdravé.  Jsou to především živočišné tuky, jako je máslo, sádlo  a vnitřní orgány, především játra a také vajíčka.

V další části knihy přicházejí na řadu různé rady a typy na základní výbavu kuchyně. Hlavní část je věnována velice inspirativním zdravým receptům, po stranách jsou sloupky se zajímavostmi z oblasti  kulinářství,  produkce a způsobu přípravy potravin, i s krátkými vyňatky z anglosaské literatury (Mark Twain aj.), které význam tradičních potravin odrážejí. Na konci knihy nechybí ani typy na to, jak hospodárně vybírat potraviny, máme-li hlouběji do kapsy, a seznam zdrojů, kde je možno potraviny a superpotraviny nakoupit. Nepostradatelný je i věcný index a index s recepty. Tato kniha je smělým kandidátem na to, aby se stala vaší  kuchařskou biblí – je to „čisté zlato.“.

Ukázky z knihy: 

„Výzvou pro každého člověka je určit si stravu, která je ta správná pro něho a realizovat toto stravování způsobem, který ho neoddělí v době jídla od společnosti bližních z řad lidských bytostí. Ideální osobní strava každého člověka se obvykle objeví po součinnosti studia, pozorování a intuice, postupu určeném k nahrazení onoho záhadného neomylného instinktu, který vedl primitivního člověka k potravinám, jaké potřeboval k tomu, aby si udržel zdraví a vitalitu.
Naše jídlo, aby pro nás bylo zdravé, musí dobře chutnat. Musí být stravitelné a musí se jíst v klidu. Dokonce celistvé potraviny správně připravené podle tradičních metod jsou nám k ničemu, pokud je jíme s nechutí. Nepřinesou zdraví člověku, který neodpouští. Je to ono milující srdce, které na stránkách, jež následují, nalezne vodítka k tomu, jak zajistit hojnost všech živin, které potřebujeme, abychom byli zdraví, šťastní a žili produktivní život…

Cholesterol se velice podobá školákovi ze skupiny, kterého chytili, jak háže sněhovou kouli poté, co okno již bylo rozbito. I když do zločinu byla zapojená cela parta, obviněn byl jenom ten chlapec, kterého viděli, jak háže koulí jako poslední…cholesterol sdílí jen vzdáleně zodpovědnost za srdeční chorobu…

Zpracovatelé potravin nepotřebují živočišné tuky, aby vyráběli junk food pro zisk, ale rozhodně k tomu potřebují  rostlinné oleje, bílou mouku a cukr…

Stejně jako je  posila velkých policejních složek potřebná v nějaké lokalitě, kde dochází často ke zločinu, tak i cholesterol je potřebný ve špatně živeném těle, aby ochránil člověka od sklonů k srdeční chorobě a rakovině. Vinit z koronárního srdečního onemocnění cholesterol je jako obviňovat policii z vražd a krádeží v oblasti s vysokou kriminalitou.“

 Posted by at 2:02 pm
All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove