Úno 092013
 
Meruňkové máslo

Meruňková pomazánka

Následující recept z knihy Vyživující tradice jsem vybrala a vyzkoušela z toho důvodu, že

– meruňky mi byly vždy obzvlášť sympatickým ovocem

–  v hojném množství je jedli  dlouhověcí Hunzové (viz Výživa ve světle věků), jednalo se ale samozřejmě o jejich místní staré odrůdy nevhodné ke komerčnímu použití

– jde o zajímavé ovoce z hlediska poměru glukózy a fruktóry ve prospěch glukózy (2:1) , většinou je tomu naopak ve prospěch nezdravé fruktózy

-nahrazuje nezdravé marmelády s cukrem či jinými nezdravými sladidly (kukuřičný sirup, fruktóza, agave sirup) a půjde o „živé“ jídlo plné enzymů z meruněk samotných, z medu a syrovátky

Lze ho namazat na chléb s máslem, díky němuž se cukry dostávají do krve pomaleji a nezpůsobují tělu takový šok a velkou práci pro slinivku, která musí produkovat inzulín na poplach, aby laskavě dostal hladinu glukózy do patříčných mezí – do našich tukových buněk, což představuje celkový stres pro tělo, které je pak z toho všeho naštvané a vystresované a brzy má stejně hlad…

Sally Fallon říká, že másla má být tolik, aby v něm byly vidět zuby...(na obr. celozrnný žitný kváskový chléb s máslem a "meruňkovým máslem"...

Sally Fallon říká, že másla má být tolik, aby v něm byly vidět zuby...(na obr. celozrnný žitný kváskový chléb se syrovým máslem od rodinné krávy žeroucí jen trávu a seno a „meruňkovou pomazánkou„…

MERUŇKOVÁ POMAZÁNKA

Na 1,8 l

 4 šálky  nesířených sušených meruněk

1 polévková lžíce mořské soli (používám „keltskou“ z Guerandai)

¼ hrnku syrovátky (po výrobě  nepasterovaného sýra nebo sýra s nějakou kulturou, ale asi ne kulturou  na plesnivý sýr, pozn. překl.)

¼-½ šálku surového medu (pokud možno od včelaře, ne z obchodu z medů mimo EU, protože může obsahovat příliš velké procento fruktózy kvůli krmení včel kukuřičným sirupem (myslím si, že báječný je i javorový sirup, který obsahuje hodně glukózy a málo fruktózy, pozn. překl.)

Meruňky uvařte ve filtrované (V USA mají ve vodě víc chemie než v evropské vodě, pozn. překl.) vodě doměkka. Nechejte trochu vychladnout a přeneste je perforovanou lžící do mixéru. Zapracujte do nich zbývající suroviny. Ochutnejte, jak moc je to sladké, a pokud je to nutné, přidejte víc medu. Naplňte jím 0,9litrové sklenice s širokým hrdlem. Meruňková pomazánka by měla být alespoň 2,5 cm pod víkem sklenic. Dobře utěsněte a ponechejte při pokojové teplotě na asi 2 dny než je přenesete do lednice. Mělo by se spotřebovat do 2 měsíců. Je to vynikající s kaší ke snídani (strana 455) nebo na palačínky (strana 478).

Přeloženo z knihy Vyživující tradice, str. 110.

Meruňky jsou k dostání v obchodech se sušeným ovocem, v obchodech se zdravou výživou nebo snad i tady: http://www.bio-country.cz/Velkoobjemova-baleni/Ovoce-susene/Merunky-susene-prirodni-BIO-12-5kg

Stromky meruněk pro naše české klima lze zakoupit na www.stareodrudy.org

 

 

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove