Úno 162012
 

Pohled z auta Nivy pri ceste z Pardubic (zmrzlinovac nemeli…) jiz blizko naseho domu směrem od Litomyšle mezi Dolnim Ujezdem a Desnou (zde se maji mijet i autobusy), silny vitr navanul sněhové jazyky na cestu driv nez traktor stihl znovu prijet., nekdy nebylo videt, kde je skarpa a kde cesta, kde je cokoliv, jeli jsme popaměti (jen bílý prach se vznášel před očima) – kdo se směje naposled, ten se směje…,napadalo mně při pohledu na jiná auta v menších nesnázích…

Je zima, malo slunce a na imunitu je krome vitaminu D z prirozenych zdroju jiste dobre take neco na zahrati, nejlepe kvaseny zazvor. Ten nesmi chybet v zadnem japonskem susibaru. Zde je recept z knihy Nourishing Traditions, str. 100.

NAKLADANY ZAZVOR

Stava ze zazvoru sama vystoupila nad zazvor

 

 

 

Na 0,9 l 

Asi 1362 g cerstveho zazvoru, 15 g morske soli, 60 g  syrovatky (ne susene), pokud neni k dispozici pouzijte navic 15 g soli, 0,225 l filtrovane vody 

Morska sul (keltska)

Oloupejte a nakrejte zazvor na tenko. Dejte do misy a potlucte palickou nebo palickou na maso, aby s euvolnila stava.  Dejte do 0,9litrove sklenice a natlacte palickou nebo palickou na maso. Zamichejte vodu se soli a syrovatkou a nalijte do sklenice na zazvor, pokud je to nutne pridejte vice vody, aby byl zazvor pod hladinou, ta musi byt maximalne 2,5 cm pod horni casti sklenice. Dobre utesnete  a ponechte pri pokojove teplote asi na 3 dny a pote prenestea uchovejte v chladu.

Zkusila jsem tento recept, ale s mensim mnozstvim zazvoru, neobtezovala jsem se ani s loupanim, pouze jsem ho dobre omyla, nepouzila jsem ani zadnou vodu, protoze naklepani palickou skutecne pomohlo pustit stavy a nebylo treba vodu pridavat, jen strochu syrovatky. (pozn. VD).

 

Variace: totéž jsem zkusila udělat s červenou řepou – tři řepy jsem celé krátce pekla v troubě na 150 st. C, poté oloupala a nakrájela na nudličky, přidala jednu syrovou nastrouhanou mrkev, jednu malou nakrájenou cibuli, namačkala 1-2 malé česneky, přidala vodu se syrovátkou a se solí, lístek vavřínu a 2 kuličky jalovčinek, špetku chilli a 2 tobolky kardamonu.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove