Pro 152011
 
Unknownname

 


Náš „Pepa pig“, ale vlastně to byla Růženka

 

Česká kuchyně se může pochlubit  určitou tradicí (národní kulinářskou praxí, či kultem prasete)- národním pokladem, která je plně v souladu s poznatky zubaře dr. Pricea, který zkoumal zdraví zubů i celého těla u přírodních národů. Tito považovali živočišné potraviny a zejména živočišné tuky za naprosto nezbytné k udržení zdraví a schopnosti reprodukce. Jeden japonský bohemista mi nedávno napsal: …u zabíjačky jsem ještě nebyl. Jenom jsem to viděl ve filmě „Postřižiny“ a četl jsem to v Seifertově básni (pro děti)“. Některé vepřové výrobky jsou také tou nejpřirozenější vnitřní kosmetikou- prevencí vrásek a celulitidy (tlačenka s rosolem, kostní vývary či škvarky s kůží. Na pleť „pleť“).
     Všimla jsem si, že i když méně lidí si doma prasátko chová, stále se dělají zabíjačky třeba z koupeného a již vypaseného prasete, nebo dokonce se taková akce, jako je zabíjačka, pořádá místo rodinu stmelující teambuilding aktivita :-). Zdá se, že přijetí islámu a tedy konec vepřových hodů naší společností nehrozí. 
     My jsme měli prasátko relativně malé do 100 kg, přesto se nám zhodnotily naše návštěvy s krmením- vyrostlo na kvalitním šrotu, přebytků syrovátky, zkyslém podmáslí, vařených odpadních bramborách a jablkách a kopřivách a všemožných zbytcích. Náš mrazák byl už prázdný, zima na krku a tak byl čas zabíjet poprvé v životě vlastní prasátko s pomocí zkušeného mistra řezníka-souseda, od něhož jsme dospělýma očima okoukávali, co se dalo. Doma jsme pak do půlnoci věci sami dodělávali…V kuchyni a na dvorku jsme se s Neilem vydováděli při hře Na hrnce, pánve, pekáče, misky, mističky a talíře– no byl to někdy chaos a blázinec, ale již je podlaha 3 x vydrhnutá a vše uklízeno v mražáku. Zbývá nám se dopříště doučit uzení, ale to je zas již jiná věda, která bude vyžadovat také stavbu malé udírny…

Unknownname

Jitrnice dělané málem do jitra…

0unknownname

Ukaž, co máš v pusince…

0unknownname

Kváskový chléb s mletými škvarky a kvašenými pampeliškovými kořínky  

1unknownname

Pařák na brambory bych prosil…(65l i na vodu, stačí pár polínek)

2unknownname

  V tomto vozíku se vepř odvezl z chléva na místo porážky

3unknownname

Kupodivu svinka nevypadala vystresovaně, ani nekvičela, asi byla zvědavá, co bude …

4unknownname

Ferda pečuje o oheń, štípe dřevo

 


„Papuánská zabíjačka se liší od české v technických detailech. Novoguinejské prase je zabito obvykle oštěpem nebo šípem, poté jsou štětiny opáleny nad ohněm, zvíře rozporcováno, zabaleno do banánových listů společně se sladkými bramborami a rozmanitou zeleninou máčenou v kokosovém mléce, a takto vzniklé balíčky jsou naskládány do jámy vyložené horkými kameny…
jisté platby, třeba právě za nevěstu lze uskutečnit pouze ve vepřích“ V. Novotný: Papuánské (polo)pravdy (s. 47)

 

5unknownname

Krev a kroupy (příště to zkusíme s naklíčeným ječmenem)

6unknownname

První řízky

7unknownname

Játrovo-masovo-sádlová paštika

1unknownname

Sádlo s výborným antidepresivním vit. D obzvláště na zimu s krátkými dny se slabým sluncem

8unknownname

A je to za námi…

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove