Kvě 222011
 

 

Moz-screenshot-23

 

Jedno z mých nejoblíbenějších a nesmírně ceněných jídel je masokostní vývar z domácí drůbeže, zvláště teď, když stále kojím a naše kráva je těsně před otelením zasušená a mléčně abstinujeme. Kolem Velikonoc jsme se tedy po mnoha letech rozloučili s jednou černou slepicí, která se u nás dožila kmetského slepičího věku, ó, jak snadno šla oproti husám oškubat. Kůže i tentokráte domácí kachny pižmovky byla díky tomu, že tento pták měl možnost svobodné pastvy na zeleném, krásně žlutá- plná vit. A- viz žlutá tuková oka plovoucí v polévce. A tak jsem použila krk, křídla, malinká játra a srdíčka ze třech posledních kačen najednou,  k silnému vývaru v 5litrovém hrnci. Vařilo to několik hodin na nejmírnějším plameni plynu. Stačilo ještě do vývaru pak přidat celou cibuli, celé stručky česneku, dochutit keltskou solí, pepřem, šťávou z citrónu, a na talíři tímto vývarem přes cedítko zalít pár velkých lžic zvlášť uvařené pohanky. Spravedlivě dostal každý jedno vzácné malé srdíčko – mj. přírodní zdroj využitelného magnézia, lísteček  čerstvého libečku také nechyběl…

Moz-screenshot-22

 
Libeček lékařský (Levisticum officinale) vklíněný mezi tři kolíky, abychom si ho omylem nepokosili.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove