Lis 202010
 

Potřebné ingredience:

1 kg mletého jehněčího masa
1 cibule
čajová lžička rozmarýnu
1 strouček česneku
2 vejce
226 g smetany
čajová lžička soli
pepř
celozrnná mouka
strouhanka
olivový olej
půl dcl červeného stolního vína
Marmite* nebo sójová omáčka
3-4 rajčata
špenát nebo kapusta

Nakrájenou cibuli osmažíme spolu s s rozmarýnem na dvou lžících olivového oleje (použila jsem bio extra panenský olivový olej v tmavé sklenici od prodejce PRO-BIO.). Strouhanku smícháme se smetanou, dvěma vejci, solí, pepřem a osmaženou cibulí s rozmarýnem a namletým jehněčím masem a necháme v ledničce 24 hodin uležet v míse. Pak začneme dělat asi 2-3cm veliké koule, které obalíme v mouce a krátce osmažíme na olivovém oleji. Pak je vyjmeme na plochý talíř. Do pánve, v níž se smažily, naliju víno a nakrájená oloupaná rajčata a špenát s nakrájenou kapustou, vše dochutím jedním víčkem sójové omáčky nebo i lžíci Marmite. Když směs již vaří, přidám k dušení i všechny koule, za cca 5 minut je obrátím a celkově je dusím spolu s ostatní zeleninou 15 minut, aby se dobře provařily i zvnitřku. Nakonec koule a zeleninu podávám s námi oblíbenou pohankou, případně i s troškou strouhaného sýra. Připíjíme k tomu i trochu červeného vína. Jídlo voní něčím exotickým – Marokem…

*Marmite – nepodařilo se mi zatím sehnat Marmite v ČR, ten, co jsem použila, je z Británie. Jedná se o takový tmavý, černý krém (lepkavá velmi slaná pasta) vonící jako polévkové koření maggy (libečkem) či jako šťáva z masa. Ve skutečnosti jde o výrobek, který s masem nemá nic společného, neboť se vyrábí z kvasnicového výtažku a jde o vedlejší produkt z výroby piva. Slovo marmite údajně pochází z francouzského slova označujícího hlíněnou nádobu

(Inspirovala jsem se z kuchařky Tradice výživy, str. 361- 362)

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove